Damavand 5671m
Haris Bašić, avgust 2005
Osjećaj pobjede briše i stavlja u zaborav sve teškoće i napore. Više ni sumpor nije tako oštar i zagušljiv. Na trenutak se i nebo zaplavilo. Damavand, 5671m, je osvojen!


Pod Damavandom, 5671m: Adnan Adilović, vodič Reza, vodičev bratić, Ibrahim Avdić i Haris Bašič

Dosadni i neinteresantni dio puta koji nas je doveo do polazne tačke u Rheineu, 80 km sjeverno od Teherana, ću preskočiiti. Let avionom, cjenkanje sa taksistima u Teheranu je čista klasika. U Rheineu smo izvršili posljednje pripreme i nakon sat vožnje Jeep-om stižemo na 3020 m.
Ekipa: Adnan Adilović, Ibrahim Avdić, čije poznavanje Farsi (perzijskog) jezika će nam dobro doći jer je ovdje poznavanje engleskog jezika veoma oskudno i ja, Haris Bašić, najnestrpljiviji da se završi sa slikanjem i krene prema baznom logoru na visini od 4230 m.
Reza, naš Vodič (moram napisati "Vodič" velikim slovom) je zaista velik, profesionalac i čovjek. Kasnije, gore visoko ćemo shvatiti njegovu veličinu i požrtvovanost. Uz njega je dječak od 14 godina. To je od Rezinog brata sin. Dječak uči vještine penjanja na Damavand i vidimo ga kao budućeg vodiča. Njegova dostignuta visina je negdje oko 5000 m. Krenuo je sa nama da ispenje i sam vrh, no nije mu se dalo jer je Damavand bio negostoljubiv.
>

___________________________

 

© Zone-2000