Muhamed Gafić, poznati BH alpinista: Kako sam osvajao Mt McKinley
Ponosni Bosanac na najvišem vrhu Sjeverne Amerike
Razgovarala: Emina Rajković, PD Bjelašnica, Foto: Muhamed Gafić
Prva ekspedicija 2000. godine nije uspjela zbog lošeg vremena :: Temperature između 20 i 30 stepeni ispod nule :: Vijest o smrtnom slučaju :: Ekspedicija je na kraju ostala samo sa vođom putaMuhamed Gafić na strmom vršnom grebenu Mt McKinleya, juna 2003. Foto: Muhamed Gafić

Muhamed Gafić, najuspješniji bosanskohercegovački alpinista, planinar od glave do pete, govori o usponu na najviši vrh Sjeverne Amerike, strahovima, neizvjesnosti i osjećaju ponosa kada se popeo na ovaj vrh. Gafa nam priča svoju odiseju, onako kako je on doživio.

E.R.: Reci nam Gafa, zašto baš Mount McKinley?

M.G.: Sve je krenulo od Ede Kajana. On je predložio i naravno nije bilo previše razmišljanja Izazov za sve nas bila je činjenica da se taj vrh, koji je ujedno najviši u Sjevernoj Americi 6.194 metra i pripada gorju Aljaske, nalazi u blizini Sjevernog pola, sto ga čini jos težim. Također, bh alpinisti nisu nikad bili na tom vrhu, pa nas je eto i to odvelo baš na Mt McKinley. Ovaj vrh je, zbog specifičnosti klimatskih uvjeta, a i blizine sjevernog pola po težini ravan sedam hiljada metara visokom vrhu u Himalaji koji je meni bio jedan od najtežih u mojoj alpinističkoj karijeri.

E.R.: Čini mi se da nije Mt McKinley "pao" iz prvog pokušaja?

M.G.: Nije. Prva ekspedicija organizirana je 2000. godine u sastavu Edo Kajan, rahm. Adnan Krilić (nedavno tragično stradao na ronjenju) i ja. Tada nismo imali sreće, postigli smo 5.600 metara i vratili se zbog lošeg vremena i još gore prognoze za naredni period.

E.R.: Po svemu sudeći već tada si odlučio da ćeš kad-tad osvojiti taj vrh?

M.G.: Ideja i želja za osvajanjem ovog vrha bile su duboko u meni pune tri godine. Ekipa u izmijenjenom sastavu krenula je na Mt McKinley u junu 2003.godine. Zdena Marić, Ahmet Zekić Kugla i Edo Kajan izabrali su mene da budem vođa ekspedicije. Ova uloga bila mi je sedma u toku mojih dosadašnjih alipinističkih putešestvija. Ekspedicije na Mt McKinley se organizuju tokom tri mjeseca u godini i to april, maj i juni. Blizina Sjevernog pola svakako utiče na klimu tako da se u ovom regionu temperature kreću između 45 do 55 podioka ispod nule tokom noći. >

 

 

© Zone-2000