Vremeplov: Prvi BiH sedamtisućnjak
Fotografije: Mujo Mulaosmanović (originali), korišteni odlomci teksta B. Maltarića objavljeni u NP 1979.
Maltarić Branimir i Mulaosmanović Mujo (abecedno) prvi su bosanci koji su osvojili jedan sedamtisućnjak, ispenjavši 1979 g. Pik Korženjevska (7105m) u Pamiru. Danas, kada se nalazimo na domak prvog osamtisućnjaka interesantno je osvrnuti se na taj značajan događaj


Pik Korženjevska 7105m, Pamir

Arhivu Zone-2000 upotpunili smo materijalom objavljenim u štampi nakon uspona na Pik Korženjevska 1979 g., prvi bosansko-hercegovački sedamtisućnjak. Ovdje donosimo interesantne detalje i utiske sa uspona, kao i originalne fotografije koje nam je ustupio Salih Mulaosmanović.
Bez sumnje, ovo je bio jedan od najznačajnijih događaja u povijesti bosansko-hercegovačkog alpinizma, svojevrstan stimulans i potvrda da je čovjek sa našeg podneblja, našeg iskustvenog nivoa i našeg mentaliteta mogao uspješno da se nosi sa izazovima sedamtisućnjaka.

Vezano za povijest BiH ulaganja u osvajanje ovog vrha reći ćemo da je Pik Korženjevska osvojen iz drugog pokušaja. Godine 1976 grupu u sastavu (prezimena abecedno) Erol Čolaković, Branimir Maltarić, Miodrag Rakić, Muhamed Šišić i Alija Vatrenjak sniježna lavina spriječila je u osvajanju vrha, kada su dva člana ekspedicije bila sarno 60 metara od cilja.
Nova šansa ukazala se 1979 g. U sastavu Jugoslovenske ekspedicije "Pamir 79", koja se sastojala od 12 slovenaca i dva bosanca, njena dva člana, B. Maltarić (PD Bukovik) i M. Mulaosmanović (PD Željezničar) dobili su priliku da penju i osvoje Pik Korženjevska. Ovo je inače bio i prvi jugoslovenski uspon na ovaj vrh. >

 

© Zone-2000