Mt Kenya - Dvorac boga Ngai
Kenan Muftić, feb. 2006.
U društvu dva crna momka sa nezaboravnim crvenim stolnjakom spremnim na prostiranje čim je vrijeme odmoru, masa Keno je dosegao Shipton kamp, gdje ga preuzima još crnji momak, Kim, i pomaže mu da se ne izgubi u vertikalama Mt Kenye. Tačno prvog februara odaslana je (SMS) poruka: "Mt Kenya odrađena!"


Mt Kenya (5199m) se propinje na obzorju. Koliko još veliki štrumfe? Ima, ako nema i više...

Mt Kenija je po visini drugi vrh Afrike, ali po težini i izazovnosti nepravedno stoji u sjeni višeg i pristupačnijeg susjeda Kilimandžara. Najviši vrhovi, blizanci Batian i Nelion, su pristupačni samo penjačima preko nekolicine smjeri u suhoj stijeni, a donedavno se penjalo čak i par smjeri u ledu, kojih više nema zbog globalnog zagrijavanja.
Na horizontu Mt Kenya djeluje veoma impresivno. Iako se nalazi na ekvatoru, sniježne padavine su poprilično česte i obilne, a centralni vrhovi su okruženi sa nekoliko glečera.
Osim što je izuzetno atraktivna penjačka destinacija, Mt Kenija je također izuzetan biser prirodnog naslijeđa. Brojna jezera, jedinstvena afro-alpska vegetacija, orlovi i druge ptice, te simpatični hajraksi (hyrax) čine područje oko vrhova Mt Kenije jednom od najljepših afričkih destinacija. Prema vjerovanju kenijskog naroda Kikuyu, Mt Kenija je mjesto gdje živi njihov bog Ngai.
U nastavku slijede izvodi iz Keninog audio-dnevnika snimljenog tokom ekspedicije; vrlo zanimljivo i nadasve autentično. >

 

 

 

© Zone-2000