Za Bosnu... i za svoju dušu (II)
Naim Logić, dec. 2007.
Nakon pokušaja uspona na Cho Oyu (8.201m) Naim Logić se odlučio iskoristiti
stečenu aklimatizaciju i pokušati u alpskom stilu ispenjati najljepšu i najslikaniju
planinu Himalaja - Ama Dablam, visoku 6.856 metara."Velika je čast i neizmjerno
zadovoljstvo biti prvi Bosanac na jednom ovako impresivnom vrhu", kaže Naim.


Aerodrom Lukla (2.840m) - Pista u obliku položenijeg tobogana

U prethodnoj (->) reportaži bilo je govora o pokušaju nas trojice Bosanaca, Zijaha Kurtovića, Fikreta Karačića i mene, da iznesemo bosansku zastavu na jedan 8-tisućnjak - na Cho Oyu, visok 8.201 metar, šesti najviši vrh u svijetu. Medjutim, protiv nas i protiv Bosne urotilo se loše vrijeme. Nakon što je organizator prekinuo uspon zbog nevremena, u meni se probudila vječna alpinistička želja - pokušati ispenjati Ama Dablam visok 6.856 metara, lociran 20-tak km jugoistočno od Cho Oyua i svega nekoliko km južno od Mt Everesta.
Doduše, mjesecima prije ovog uspona ja sam pokušavao privoliti našeg organizatora ekspedicije na Cho Oyu, IMG, da ponesem skije sa kojima bih se spustio sa vrha Cho Oyu, na što on nikako nije pristajao - za uzvrat mi je nudio uspon na Ama Dablam, ako mi je već do avanture. Avanture?!? Ostavio sam to pitanje otvoreno.
A, da li je meni sada, nakon razočarenja na Cho Oyu, do nove avanture na Ama Dablamu? Šta ako vrijeme opet podivlja i ne da mi šansu da pokušam izaći na vrh? Bilo bi to dvostruko razočarenje. Ipak, ovoga puta neće biti vođe, samo ja i Sherpa. Ali, to je zahtjevna planina - sjećam se dobro njenih slika. Sjećam se isto tako da je Edmund Hillary prvi osvajač Everesta 1953. godine bio fasciniran pojavom Ama Dablama uz komentar: "Ovo je planina koju je nemoguće ispenjati!"
Sa druge strane, prisjetio sam se povratka sa Akonkagve prije dvije godine - nekoliko sedmica kod kuće i na okolnim planinama bio sam u takvoj formi da sam sebe nisam mogao prepoznati. Objašnjavao sam to nepravilnim tempiranjem svog treninga tokom priprema. I ovoga puta imao sam sličan, ali znatno teži trening u toku priprema, a što je jako važno bio sam već aklimatiziran na Cho Oyu-u.
Donio sam odluku da se upustim u ovu "avanturu". Konačno, i što je najvažnije: I moja porodica i moj šef na poslu imali su razumijevanja za ovu ideju da produžim moj boravak u Himalaji i pokušam ispenjati fascinantni Ama Dablam. Bili su najprije šokirani jednom takvom idejom nakon 50-tak dana boravka u "divljini", ali na moje insistiranje, složili su se. >

 

© Zone-2000