Elbrus: Skijama na "krov Evrope"
Naim Logić, juli/august 2010
I pored dugogodišnje prepirke o tome gdje ustvari pripada kavkasko gorje: Evropi ili Aziji - velika većina je mišljenja da je najveći vrh Kavkaza Elbrus, visok 5.642 metra ili 18.510 stopa, ujedno i najviša tačka Evrope. Čim sam ugledao njegovu impozantnu figuru sa prostranim sniježnim padinama, odluka je pala: pokušaću ga osvojiti na skijama.


Impresivan masiv Elbrusa (5.642m) - Pogled sa Cheget Peak-a preko Baksan doline i naselja Terskol.

Elbrus, slično Kilimanjaru, Araratu i Fujiyami, spada u grupu ugašenih vulkana posebne i neodoljive ljepote koja se ogleda u njihovoj elegantnoj figuri i specifičnom okruženju koje ih izdvaja od ostalih planina.
Elbrus ima dva vrha: Zapadni, visok 5.642 metra - najviša tačka planine, samo 21 metar viša od istočnog vrha (5.621m). Posljednja erupcija vulkana Elbrus bila je prije oko dvije hiljade godina, a ljudska noga stupila je na njegov vrh u julu 1874. godine. Elbrus se nalazi u Kabardino - Balkarskoj Republici, jednoj od 83 federalne jedinice Ruske Federacije (tačnije u Evropskoj Rusiji - zapadno od planine Ural), 11 km sjeverno od granice prema Gruziji i glavne linije kavkaskih planina koje nadvisuje za 1.200 do 2.000 metara.
Pogled sa vrha je impozantan: Na sjeveru su nepregledni talasasti ćilimi plodne ruske ravnice, a u preostalom vidokrugu je more zasnježenih planinskih vrhova. Kažu da je za vedrih jesenjih dana sa vrha Elbrusa moguće vidjeti i Crno more na zapadu (udaljeno oko 200 km) i Kaspijsko jezero/more na istoku (udaljeno oko 900 km). Čak i danas ako upitate prosječnog evropljanina koji je najveći evropski planinski masiv, ogromna većina će vam bez razmišljanja reći da su to Alpe. Ipak, najgrandiozniji i daleko najviši planinski lanac Evrope je Kavkaz sa čak 7 vrhova iznad 5.000 metara i fascinantnim bijelim dvoglavim uspavanim vulkanom - Elbrusom i njegovih 22 glečera, izvorišta 3 rijeke. Proteže se 1.100 km od Sočija na zapadu (domaćina budućih Zimskih olimpijskih igara 2014.) do Bakua na Kaspijskom jezeru/moru oko 160 km u širinu.
>

 

© Zone-2000