Skijama na Denali (Mt McKinley)
Naim Logić, august 2011


Vrhu smo pristupili Zapadnim grebenom (West Buttress)

Ohrabren prošlogodišnjim uspješnim pristupom krovu Evrope Elbrusu (5.642m) na skijama, odlučio sam da se ove godine okušam sa znatno zahtijevnijim ciljem - američkim gorostatsom, Denaliem (6.194m = 20,320ft). Za organizatora sam odabrao Mountain Trip (MT) iz Kolorada, jednu od 6 kompanija kojima je dozvoljeno vođenje penjača na vrh, a ujedno i jedine kompanije koja ima dozvolu da pristup izvodi na skijama. Bilo je zanimljivo da su do sada uspjeli izvesti samo jednu grupu na vrh Denalia na skijama. Doda li se tome moja 60-ta godina starosti - izazova je bilo na pretek. Zanimljiv podatak je da se sa Denalia 1972. prvi na skijama spustio švajcarac Sylvain Saudan, otac ekstremnog skijanja (sjećam se njegovog filma koji sam gledao u Chamonix-u).
Niko od mojih partnera iz NABMA (North American Bosnian Mountaineering Association) nije mi se želio priključiti. Pročitao sam neke izvještaje dotadašnjih penjača i bio prosto zatečen količinom tereta koju su morali nositi (120-150 lb ili 55-70kg). Ako se tome doda činjenica da u Denali Parku ne postoje nosači, Šerpe, mule, jakovi, . stvari postaju zaista ozbiljne. Čak i uz podatak da svi koriste sanke za pomoć u transportu tereta, zabrinuo sam se da li ću biti u stanju da nosim terete kakve do tada nikada nisam nosio (40-50% svoje težine). Jedino me je tješilo da je taj naizgled teško ostvariv cilj uspjelo riješiti hiljade dotadašnjih penjača Denalia - "Pa nisam ni ja od juče počeo planinariti!", bila je moja utjeha. "Naći ću neko rješenje.?!"
A kako se pripremiti za takvo nešto?
Pojačao sam svoje i inače jake pripreme (u zadnjih 6 godina kako vodim evidenciju, u prosjeku sam u planini mjesečno savladavao preko 5.600 metara - u aprilu ove godine preko 9.200m). Pošto je cilj bio planina na skijama, specijalnost priprema bila je 3 puta u danu na skijama izaći na izlaznu stanicu žičare Snow Bowl ski resort-a u Flagstaffu, AZ (od 9,500 do 11,500ft, dakle 2,000ft x 3 = 6,000ft ili oko 2.000m). >

 

© Zone-2000