Skijama na Denali (Mt McKinley)
Naim Logić, august 2011


Nositi izuzetno teške rančeve i vući pretovarene sanke predstavlja ogroman fizički napor. S lijeva: John DM, John W i Tim

Naš tim brojao je 6 članova: Vođa je bio Durny D iz Anchorage, AK, njegov pomoćnik Doug W iz Jacksona, WY uz nas 4 skijaša: ja, John DM iz Rochestera, NY i dva momka iz Londona, Engleska John W i Tim. Vodiči su vrlo iskusni: Durnyu je ovo bio 18. pokušaj uspona na Denali (14 uspješno - 2 dana prije nas vratio se sa jedne od njih), a Dougu 4., ali ono što ih posebno izdvaja od ostalih vodiča je: Izuzetni su skijaši. Što se tiče ostalih članova tima, već poslije prvog dana uspona, jednog od najtežih, bilo je jasno da su momci izuzetno pripremljeni i da ćemo kao tim funkcionisati odlično.
Cijelo vrijeme kretanja u planini nosili smo pojaseve sa propisnom opremom za spašavanje iz glečerskih pukotina i bili navezani. Podijelili smo se u dvije naveze: u jednoj smo bili Durny, ja i Tim, a u drugoj Doug, John DM i John W. U dijelovima planine gdje je postojala i najmanja šansa za lavine nosili smo transmitere i sonde, a tamo gdje je postojala opasnost od padajućeg kamenja ili većeg pada i odskijavanja nosili smo kacige. Sve u svemu - vrlo stroga i striktna pravila. Čak je u kampovima obilježavana površina unutar koje se možemo bezbjedno kretati sa posebnim mjestima za malu i veliku nuždu. Bile su im zanimljive moje improvizacije kao napr. ljestvice za samospašavanje od prusike, prsni navez od prusike.
Doug je iz Jackson, WY (područje Grand Teton Nacionalnog Parka) gdje John DM ima vikendicu i odakle se znaju od ranije. John DM je stoga bio u malo povlaštenom položaju (dobijao manje grupnog tereta, malo više i bolje hrane, . (Doug je najčešće bio kuhar)). Bilo je to blago primjetno, ali nije izazivalo nikakve nesuglasice. Konačno, bio je i najstariji u grupi - čak godinu stariji i od mene. Ovaj utisak najbolje je potvrdila vaga na aerodromu u Talkeetni po završetku ove izuzetno naporne ekspedicije: ja sam izgubio 12lb (5.5kg) John W i Tim 10lb (4.5kg), John DM najmanje - 5lb (2.5kg).
Za pristup smo odabrali Zapadni Greben (West Buttress), pristup koji koristi oko 90% penjača. Pristup obično traje 16 do 26 dana. Trajanje je teško odrediti zbog čudljivog vremena koje zna jakim vjetrovima i ogromnim snijegom prikovati penjače u kampovima danima. >

 

© Zone-2000