Skijama na Denali (Mt McKinley)
Naim Logić, august 2011


Koliko znam - prvi BH uspon skijama na krov Sjeverne Amerike Denali (6.194m = 20,320ft)

Oko ponoći počeo je da puše vjetar. Naš plan da pokušamo izaći na vrh danas, četrnaestog dana pomjeren je. Na vrh se ne ide sa vjetrom iznad 50 km/h (30mph). Bilo je vedro, ali prilično vjetrovito. Perjanice od snijega koje je vjetar kovitlao na grebenu iznad nas bile su jako dobro vidljive. Pristiglo je jos penjača iz C3.
Petnaestog dana, 7. jula ustali smo ranije - oko 7 sati sa namjerom da pokušamo uspon na vrh. Vjetar je nešto oslabio, ali je njegov efekat jos uvijek bio vidljiv na grebenu. Stigla je jutarnja prognoza za brzinu vjetra: do 30 km/h (15-20mph) i nekoliko grupa je krenulo na uspon vec u 8 sati. Dan je bio sunčan i na "Auto Bahn" padini kojom se izlazi na Denali Pass izbrojao sam 34 penjača. Uskoro smo i mi bili spremni (ispod pojaseva smo obukli i zaštitne hlače od paperja), ali smo čekali sa usponom. Objašnjenje Durnya je bilo da je vrlo deprimirajuće za penjače u usponu, ukoliko vide nas na skijama sa vrha!?! Od grupne opreme, ja sam nosio vreću za spavanje da bismo u slučaju nesreće, unesrećenog mogli utopliti do dolaska helikoptera. Rekao sam već: pokušavalo se na sve misliti i ništa ne prepustiti slučaju.
Krenuli smo nešto prije podne, savladali bergshund (oko 45 stepeni nagiba) i na Denali Passu bili za oko 2 sata. Tu nas je dočekao, ne toliko jak, ali izuzetno hladan vjetar - naprosto je "štipao" za lice i "ledio krv u žilama". Obukli smo vestone, balaklavu, dodatne rukavice, skijaške naočale, . Sve osim vestona smo imali spremno u džepovima jakni, jer na ovakve nalete vjetra treba brzo reagovati. U protivnom se može lako ostati bez vrhova prstiju ili nosa koji su najizloženiji smrzavanju. Nastavili smo grebenom nešto sporije jer smo počeli sustizati ostale penjače. Vjetar je postepeno jenjavao. Dan je bio sunčan "prekidan" pokojim sniježnim oblakom, a uz igru sunca i snijega imali smo spektakularne motive što je i uobičajeno sa planinskih grebenova. U prostranoj dolini ispod vrha zvanoj Football Field bili smo oko 4, ostavili nešto viška alpinističke opreme, a na vršni greben u vrhu Pig Hilla izašli prije 6. Čekali smo više od pola sata da se penjači u povratku sa vrha sklone sa oštrog vršnog grebena. Onim sporijim ipak smo krenuli u susret izazivajući strah u njihovim očima sa našim skijama na rančevima.
I, konačno - na vrhu Denalia (6.194m = 20,320ft) u 7 sati i 7 minuta (7777 - 7. juli, .). Čestitanja . slikanja . poruka satelitskim telefonom (odmah postavljena na MT web stranicu) . impresivni motivi! Obližnji Mt. Foraker (5.304m - 17,400ft) izgledao je "patuljasto" . Imali smo gotovo idealne uslove: -15 C (5F) sa udarima vjetra do 30 km/h (20mph) - dakle, sa uticajem vjetra (wind-chill): -26 C (-15F). Stali smo na skije i spektakularnom padinom (nagibi do 50 stepeni) spustili se u Football Field, pokupili opremu koju smo ovdje ostavili i produžili padinama do Denali Passa odakle smo otprilike pratili stazu do C4 gdje smo bili prije 10 "naveče".
Kakav dan!!!
Dakle, svi članovi grupe uspjeli su osvojiti krov Sjeverne Amerike - izuzetan uspjeh. >

 

© Zone-2000