Skijama na Denali (Mt McKinley)
Naim Logić, august 2011


Iščekujući zahlađenje, susjedni tim je ubijao vrijeme "sniježnom odbojkom"

U "sitne" sate u nedelju 10. jula (18. dan) vodiči ostalih grupa su došli do Durnya da odluče da li krenuti preko najnižih dijelova glečera (izbrazdanih opasnim pukotinama) do Baznog Kampa (BC) ili ne. Bilo je tek neznatno hladnije nego prethodnu noć te je odlučeno da ostajemo u C1 (2.377m = 7,800ft).
Ujutro me je probudio Durny svojim pozivom Centru za vremensku prognozu i pitanjem o prognozi. Odgovor je bio pitanje: "Za koliko dana imate hrane?" Na Durnyevo: 2 slijedilo je: "Prepolovite upotrebu ." Ponovo sam zaspao, a oko podne me probudila diskusija vodiča: "Jurgen . mislim da je norveški ." Ustao sam i vidio da govore o buretu od oko 80 litara sa imenom Jurgen K. i adresom A - . rekao sam im da se radi o njemačkom jeziku, a da je adresa najvjerovatnije austrijska.
"O, to objašnjava sve . otvaraj!" Otvorili su bure, našli oko 20 kg raznovrsne hrane (austrijski sir, čokolade, med, svjež krompir, luk, jabuke, .) i napravili odličnu večeru. Posložio sam dijelove mozaika: Durny je na deprimirajuću vijest da nas čeka barem 4 - 5 dana lošeg vremena otkopao nepoznato "cash-in" (bure hrane) za koje se upravo ispostavilo da je pripadalo poginulom, iskusnom, 41-godišnjem austrijskom vodiču i ski instruktoru (posljednji put viđen 27. juna, a tijelo locirano 1. jula iznad C3). Meni je sve pomalo bilo "bljutavo" još od bacanja one silne hrane na C3 prije 2 dana .
Sniježilo je, a obližnja AAI grupa je "ubijala vrijeme" improvizovanom odbojkom. Nakon večere iskrsnuo je novi problem: ispostavilo se da imamo goriva (znači vode) za još samo jedan dan, a niko u kampu nije imao viška goriva. Snijeg se pojačavao. Vodiči su improvizirali "topionik snijega" - na veliku crnu vreću za smeće stavili su par lopata snijega sa padom u jednu šerpu. Mada nije bilo sunca, u šerpi smo za nekoliko sati našli oko 3 litra vode. Durny je odmah poslao Douga, Johna DM, Johna W i Tima na skijama u C2 po svu našu hranu i gorivo koje gore nađu. Krenuli su oko 10 "naveče", a na ispraćaju sam primijetio da se vedri - snijeg je stao!? Moje čarape su bile mokre - obuća od paperja na koju sam obukao i "overboots" je prokvasila zbog izuzetno toplog / vodenog snijega. Zamijenio sam čarape, "oprao" noge vlažnim maramicama i zabrinut zaspao sa pitanjem: "Na šta će sve još izaći ova Denali avantura?!?" >

 

© Zone-2000