Skijama na Denali (Mt McKinley)
Naim Logić, august 2011


Konačno, lijepo tvrdo, suho tlo...

Devetnaesti dan - 11. juli.
Negdje oko 1 ujutro probudio me Durny: "Idemo - Pakuj se! Temperatura pada. Evo, sada je 29 F (-2C). Naši se vraćaju ."
Cijeli kamp je oživio - svi su na nogama, spremaju se, a uskoro su i naši uskijali. Durny, Doug i Ken (AAI vodič) su uspješno istestirali prvi dio staze (mostove preko pukotina) i grupe su željno kretale nizbrdo. Durny na skijama, Donald sa krpljama i ja na skijama (svaki sa sankama) krenuli smo zadnji oko 3:30. Kako smo silazili bivalo je sve toplije. Bilo je puno propadanja u pukotine, ali i izvlačenja (svi su se kretali navezani). Pristizale su nas i 2 RMI (Rainier Mountaineering, Inc) sa C2. Bilo nas je preko 50 na glečeru. U dnu glečera bili smo oko 7, a u vrhu jugoistočnog rukavca, stotinjak metara iznad BC i originalnog aerodroma, prvi, oko 9 ujutro. Durny je nazvao Talkeetnu - poslali su odmah avion na probnu vožnju. Front teških, tamnih oblaka bio se prilično nisko spustio. Da li će avioni pristati da lete u ovakvim uslovima?! U ušima mi je odzvanjala priča Durnya o nedavna 4 dana čekanja na avion u BC zbog lošeg vremena. Zvuk slijetanja prvog aviona prekinuo je moje crne slutnje. Za tili čas smo bili u malom avionu za 4 koji se nije mogao dići iznad 2.400 m (8,000ft) i koristiti najkraći put, nego je ugodno lagano pratio glečerske tokove do ušća u Pacifik. Stiješnjeni sa našom glomaznom opremom kao u limenci sardina, skrhani umorom, Tim i John DM su utonuli u san, a uz pejsaže sve više i više ispunjene životnom svijetlo-zelenom bojom sve bujnijeg rastinja moje misli su još jednom odlutale na padine zaleđenog diva - Denalia: praktično smo sve od C1 do C4 (2.865m = 9,400ft) dva puta preskijali (jednom "prazni", a drugi put dobro natovareni), a ostalo jednom, izuzev kratke dionice nekoliko dužina fiksnih užadi i izlaznog grebena na C4 (1 km od ukupno 26 km). Vrlo jaki i upečatljivi utisci koje je teško opisati. Za 19 dana ukupno smo visinski
avladali 7.068 m (23,190ft).
Do podne smo bili u Talkeetni. Ne znam kada sam se tako obradovao čvrstom tlu. Pomjerio sam svoju povratnu kartu za prvi direktan let za Phoenix, AZ (1:45 iza ponoći - na Aljasci se živi 24 sata), okupao se u kadi na spratu nekog bara kao u kaubojsko doba na divljem zapadu, ručao rekordno velik McKinley burger, prebacili se u Anchorage po žestokoj kiši, spakovao stvari i svi otišli u onaj isti restoran na večeru za pamćenje. Svi su me ispratili na aerodrom odakle sam jedva poletio zbog nesvakidašnjeg pljuska (pitao sam se: - "Kakav li je ostatak dana bio na Kahiltna glečeru ?")
U usijanom Phoenixu, AZ, gotovo zatrpanom nedavnom pješčanom olujom istorijskih razmjera, ponovo čuđenja zbog mojih skija .

Na kraju, kakva je poruka sa Denalia:
- Penjanje Denalia zahtijeva izuzetno puno strpljenja, upornosti i izdržljivosti, a sve se to stiče sa godinama. Dakle, što iskusniji penjač, to veće šanse za uspjeh. Izuzetno je važno brzo reagovati na nagle promjene vremena.
- Po mnogima, ima najteže klimatske uslove u svijetu. Osim enormne hladnoće, ovdje se prije svega misli na izuzetnu vremensku nestabilnost. Iznad Denalia se konstantno sukobljavaju niski pritisak iz Zaliva Aljaske u Pacifiku (relativno topli, vlažni zrak) i visoki pritisak Polarnog kruga (hladni, suhi zrak). Koji front će prevladati je vrlo teško prognozirati. Prema iskusnom Durnyu - prognoza je dobra u oko 40% slučajeva.
- Na Denaliu mnogi pomjeraju svoje granice, a tako je bilo i u mom slučaju. Čudio sam se sam sebi da i u 60-toj mogu "tegliti" kao nikada do tada.

A, sa svim dramama sa šokantnim promjenama vremena, sa lavinama, sa "plivanjem" u snijegu, sa zatrpavanjem hrane i opreme, sa ukopavanjem i otkopavanjem šatora, konačno - skijanjem sa rekordne visine tokom do sada mog "najdužeg dana" biće na posebnom mjestu u mom penjačkom kartonu.

Kao i na Elbrusu, pri usponu sam koristio slijedeće:
- Skije: Hagan, alpin carve 163 cm,
- Vezove: Diamir,
- Plastične cipele za turno skijanje: Garmont.
- Kože i dereze za skije.

Znatno više slika sa ovog zanimljive ture možete naći ovdje:
http://bhradio.smugmug.com/NABMA-Phoenix-Section/Denali-2011/18089629_GZJbgP#1387593920_MKfsFMv

 

© Zone-2000